Enum4linux İle Bilgi Toplama



Enum4linux Nedir?

Enum4linux, Windows ve Samba işletim sisteminin kurulu olduğu makinelerden gelen bilgileri anlamlı bir şekilde numaralandırarak, elde edilen bilgilerin düzenli bir şekilde listelemesini sağlayan araçtır. Perl diliyle yazılmış bu uygulama SMBD ve SMB/CIFS servisleri üzerinden bilgi toplamaktadır. Uygulamanın özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • RID cycling Saldırısı
  • Hedef sistem üzerindeki kullanıcı bilgileri
  • Ana bilgisayarın bir çalışma grubunda veya etki alanında olup olmadığını algılama
  • Workgroup/domain bilgileri 
  • Hedef makinenin parola politikasını algılama 
  • İşletim sistemi bilgilerini belirleme


SMBD Nedir?


SMBD, istemcilere SMB/CIFS hizmetinin sunulması için Samba Ekibi tarafından oluşturulan bir yazılımdır. SMBD programının kurulu olduğu sunucu, SMB/CIFS protokolünü kullanarak istemcilere dosya paylaşımları, yazıcı ve ağ gibi birçok hizmet sağlamaktadır.

SMBD’nin desteklediği işletim sistemleri şu şekilde sırlanabilir;
  • MSCLIENT 3.0 DOS
  • Windows/Workgroups
  • Windows 95/98/ME
  • Windows NT
  • Windows 2000
  • OS/2
  • Macintosh
  • Linux
SMB/CIFS Nedir?
SMB(Server Message Block); Türkçe karşılığı “Sunucu İleti Bloğu” olan SMB, sunucu ve istemci arasında dosyaları, yazıcıları, seri bağlantı noktalarını ve posta yuvaları gibi çeşitli bilgi iletişimini sağlayan bir network protokolüdür. SMB protokolü OSI modelinin Uygulama katmanında çalışmaktadır.

CIFS(Common Internet File Systems); Türkçe karşılığı “Ortak İnternet Dosya Sistemi” olan CIFS, SMB protokolünün lehçesidir. Yani CIFS, SMB protokolünün özel bir uygulamasıdır. CIFS protokolünü kullanan bir istemci, SMB protokolünü kullanan bir sunucuyla veri paylaşımı yapabilir.

Enum4linux Kullanımı 
Enum4linux aracını github üzerinden aşağıdaki komut aracılığıyla temin edebilirsiniz;

root@kali:~# git clone https://github.com/portcullislabs/enum4linux.git

Araç üzerinde kullanılacak parametreleri “enum4linux –h” komutunu kullanarak görebiliriz; 

Enum4linux aracı ile metasploitable2 kurulu olan makine hakkında bilgi toplayacağım. Öncelikle hedef makine üzerindeki açık portlara nmap aracılığıyla bakıyorum. 




139 ve 445. portlarda netbios-ssn servisinin çalıştığı görülmekte. Enum4linux aracını bu makine üzerinde kullanabilirim. 
root@kali:~# enum4linux –a –U 192.168.138.128 

Yukarıdaki parametreleri kullanarak enum4liux aracının yapabildiği tüm bilgi tekniklerini hedef makine üzerinde uygulamasını belirttim. Elde edilen bazı bilgiler aşağıdaki gibidir;

Hedef makine hakkında kullanıcı, workgroup/domain, nbtstat, işletim sistemi ve paylaşım bilgileri detaylı bir şekilde listelendi.












RID/SID ve RID Cycling Nedir? 

RID(Relative Identifier); Active Directory Domain yapısındaki objelerin her birinin benzersiz bir kimlik numarası vardır. Bu benzersiz kimlik numaraları, obje oluşturulduğunda otomatik olarak atanır.

SID(Security Identifier);
Obje oluşturulduğunda atanan RID değeri ile birlikte domain kimlik numarası da atanmaktadır. Domain kimlik numarası SID (Security Identifier) altında atanmaktadır.



RID Cycling;
kullanıcı oturumlarını boş oturumlarla ve SID/RID değerlerini numaralandırmaya çalışan bir RID bisiklet saldırısıdır. Enum4linux aracı ile elde edilen SID/RID bilgileri aşağıdaki gibi görülmektedir;




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

(Bölüm-3 Siber Güvenlik) Aktif Bilgi Toplama

Shellter Kurulumu,Kullanımı Ve Meterpreter Kullanımı

(Bölüm-2 Siber Güvenlik) Pasif Bilgi Toplama